tiistai 29. huhtikuuta 2008

SKP:n piirijärjestön kannanotto valtausliikkeen tukemiseksi



KAUPUNGIN TULTAVA VASTAAN VALTAAJIA

Huhtikuun alussa nuorten, aktivistien, opiskelijoiden ja kulttuuritoimijoiden yliopistokampuksella toteuttama valtaus nosti esille muutaman tärkeän seikan kaupungistamme ja yhteiskunnastamme:

Kaupunkisuunnittelun tärkeimpänä ohjenuorana on kaupallisuus. Sen mukaan kuluttamisen on oltava mahdollisimman helppoa ja vaivatonta, eikä ihmisten sosiaalisia, kulttuurisia tai esteettisiä tarpeita oteta huomioon, jos niitä ei voida yhdistää johonkin kaupalliseen tilaan. Nyt on syytä keskustella muista perusteista kaupunkitilan suunnittelussa, jotka pohjaisivat kaupunkilaisten todellisiin tarpeisiin.

Yksityisomistus on kapitalistisen yhteiskunnan pyhä lehmä, jota puolustetaan tervettä järkeäkin vastaan. Kun kuukausi sitten kampuksella vallattiin vuoden tyhjillään lojunut tila, jota Senaatti-kiinteistöillä ei ole motivaatiota remontoida, lähti liikkeelle koko Jyväskylän poliisipiiri. SKP:n Jyväskylän piirijärjestön mielestä on järjenvastaista seisottaa tyhjillään käyttökelpoisia tiloja samaan aikaan kun on olemassa suuri joukko tilantarpeisia ihmisiä. Jyväskylässä on aito tarve ei-kaupallisilla perusteilla toimivalle tilalle. Yksi osoitus tästä on valtausliikkeen saapuminen kaupunkiin. Ilman aitoa tarvetta ei tällaista toimintaa syntyisi.

Helsingissä ja Turussa kaupunki on tullut vastaan valtaajia. Jokikadulle Turkuun perustettu autonominen kulttuurikeskus sai jäädä tiloihinsa, samoin kuin Helsingin Rajasaareen ainakin kesäksi avattu sosiaalikeskus. Valtaajat ovat saaneet voittonsa molemmissa kaupungeissa pitkän kamppailun ja monien poliisioperaatioiden jälkeen. SKP:n Jyväskylän piirijärjestön mielestä Jyväskylässä kaupungin tulee pystyä Helsinkiä ja Turkua nopeammin neuvottelemaan valtaajien kanssa pysyvän autonomisen tilan löytymiseksi.

SKP:n Jyväskylän piirijärjestön mielestä Suomen lainsäädäntö suojelee tyhjillään olevia tiloja liian ehdottomasti, jolloin laki toimii kansalaisten etuja vastaan. Ei ole järkeä, että rakennuksia pidetään tyhjillään ja annetaan rapistua monesti pelkästään keinottelutarkoituksessa. Hollannissa ja Iso-Britanniassa vuoden tyhjänä olleen tilan saa vallata käyttöön, jos omistajalla ei ole esittää tilalle todellisia käyttösuunnitelmia. Samankaltaiselle lakiuudistukselle olisi tarve myös Suomessa.

SKP:n JYVÄSKYLÄN PIIRIJÄRJESTÖ, 27.4.2008

Lähde: http://personal.inet.fi/yhdistys/skp-jkl/kannari270408.html

maanantai 21. huhtikuuta 2008

Mukaan toimintaan!?

Oletko kiinnostunut? Heitä meitä sähköpostiosoitteellasi!

WTF? Muuta kysyttävää? Ota yhteyttä ja kysy!

Haluatko sähköpostilistalle? Mainitse tästä, niin me liitämme.

--> autonominentiedekunta@gmail.com

Just do it! :)

torstai 17. huhtikuuta 2008

Jyväskylän ylioppilaslehti: talossa ei hometta eikä asbestia

Jyväskylän Ylioppilaslehteen (7.4.2008) haastateltu Senaatti-kiinteistöjen Keski-Suomen alueen johtaja Erkki Kangaskoski kertoi haastattelussa, ettei hometta tai asbestia, joihin vedoten talon häätö osittain tapahtui, ollut. Siteeraan itse lehteä:

Jylkkärin saamien tietojen mukaan talossa säilytetään muun muassa Oppion ja Seminariumin historiallista kalustoa, joka on siirretty sinne säilytykseen peruskorjausten tieltä.
Sen sijaan huhut homeesta tai asbestista Kangaskoski kumosi.
"Erityispedagogiikan laitoksen henkilökunta joutui jättämään talon vuosi sitten sisäilmaongelmien takia, mutta emme ole löytäneet sieltä hometta. Asbestin olemassaololla uhkailemalla emme ainakaan me ole yrittäneet savustaa ihmisiä ulos."
...
Poliisi kuitenkin käytti asbestikorttia pyrkiessään häätämään valtaajat talosta.
Poliisi toimitti valtaajille viestin, jossa kerrottiin talossa olevasta asbestista.
"Se oli heidän omilta nettisivuiltaan keskustelupalstalta", rikoskomisario Markku Latvala kertoi.


Kiitokset Jonna Rusaselle ja Iiro-Pekka Airolalle valaisevasta artikkelista.

Keskustelua JYY:n edarissa

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston eilisessä kokouksessa keskusteltiin talonvaltaukseen liittyvistä kysymyksistä. Kokoukseen toimitettiin aloite, jossa perättiin ylioppilaskunnalta kriittistä kannanottoa tapaan, jolla valtaajat häädettiin. Aloite tyrmättiin, mutta asiasta käytiin runsaasti keskustelua, mikä on sentään jo jotain.


---
Aloite Jyväskylän yliopiston edustajistolle koskien ylioppilaskunnan suhtautumista ”Autonomisen tiedekunnan” häätöön

Autonomisen tiedekunnan nimellä toiminut ryhmä valtasi 1.4.2008 kampusalueelta erityispedagogiikan laitoksen Polaarin. Valtaajat toivat manifestissaan esille yliopistoa, ylioppilaskuntaa ja Jyväskylän kaupunkia koskevaa tyytymättömyyttään. Valtauksen tarkoituksena oli avata yliopiston ja kaupungin väliin opiskelijoiden ja kaupunkilaisten vapaata tilaa.

Tapa, jolla valtaus häädettiin osoittaa ongelmia siinä, miten yliopistorakennuksia hallinnoidaan. Koska yliopiston tilat on ulkoistettu Senaatti-kiinteistöille, ei yliopistolla ole päätösvaltaa ”omiin” rakennuksiinsa. Niinpä yliopistolla tapahtuneen protestin tukahduttamisesta voitiin päättää yrityksen ja poliisin välisenä toimenpiteenä, vaikka protesti kohdistui yliopistopolitiikkaan ja olisi ollut ensiarvoisen tärkeää, että yliopisto olisi vastannut sitä kohtaan esitettyyn kritiikkiin eikä piiloutunut omistusoikeuksia koskevien järjestelyjen taakse. Yliopiston tiloja koskevat järjestelyt eivät ole omiaan edistämään yliopiston avoimuutta ja demokraattisuutta.

Esitän, että ylioppilaskunta ottaa kriittisen kannan tapaan, jolla talonvaltaajat häädettiin rakennuksesta. Pitääkö ylioppilaskunta poliisin toimintaa kampusalueella ongelmattomana? Katsooko ylioppilaskunta, että valtaajien poistaminen poliisitoimin oli ensisijainen ja paras mahdollinen tapa ratkaista asia? Näkeekö ylioppilaskunta tarpeelliseksi painostaa yliopistoa keskustelemaan valtaajien esiin nostamista kokemuksista sekä avointa opiskelija ja kaupunkitilaa koskevasta aloitteesta?.

tiistai 15. huhtikuuta 2008

Turun valtaus häätöuhan alla

Turussa viikonloppuna avattu autonominen kulttuurikeskus Jokikatu on saanut heti maanantaina häätökirjeen. Valtaajat ovat päinvastoin kutsuneet kaupungin edustajia tutustumaan valtaukseen. Talolle on suunniteltu päivittäistä ohjelmaa kuten yleisötilaisuuksia ja elokuvailtoja.

Lue lisää Valtamediasta ja kultuurikeskus Jokikadun omasta blogista: autonominenkulttuurikeskus.blogspot.com.

Valtausliikettä tukevia ääniä

Paloma Hannonen Jyväskylän vihreistä nuorista ja opiskelijoista kirjoittaa tämänpäiväisessä Keskisuomalaisessa omaehtoisen kulttuuritilan tarpeesta: Kuka antaisi kulttuurille tilaa? (KSML 15.4.)

Keski-Suomen Vasemmistoliitto peräänkuuluttaa 14.4. annetussa kannanotossaan uudelle työväelle uudenlaisia työväentaloja.

Matias Huttunen kirjoittaa Keskisuomalaisessa otsikolla Tilan tarve on todellinen (KSML 12.4.)

Matti Vesa Volanen peräänkuuluttaa keskustelua valtaajien yliopistoa koskevista kokemuksista sekä ihmettelee, eikö yliopisto olisi voinut reagoida valtaukseen keskustelevammalla otteella: Poliiseja yliopistolla (KSML 5.4.)

sunnuntai 13. huhtikuuta 2008

Puhe eilisessä demossa

Alla aukikirjoitettuna yksi lauantain tapahtumassa pidetyistä puheenvuoroista.

---

Kaupunkitilan yksityistymisestä ja julkisen tilan kriisistä puhutaan paljon. Konkreettisia ratkaisupyrkimyksiä luomalla uusia toimintamalleja näkee harvemmin. Talonvaltausliike ilmentää yhtä tällaista täysin konkreettista pyrintöä. Talonvaltausliike rakentaa uutta kaupunkitilaa, avointa ja yhteistä.

Ajatus vallatusta talosta on kiehtova nimenomaan sen konkreettisuudessa. Olen melko varma, että jaamme hyvin samanlaisen unelman siitä, mitä talo tarkoittaisi: mahdollisuutta järjestää keskustelutilaisuuksia, työpajoja ja vaikkapa elokuvailtoja, kokoustaa ja rakentaa vertaisverkostoja, majoittaa vieraita, pyörittää baaria ja ekologista keittiötä, tuottaa omaa kulttuuria ja riippumatonta mediaa, olla mukavasti ja viihtyä hyvässä seurassa... Yksinkertaisia asioita, joita on kuitenkin vaikeaa ellei mahdotonta toteuttaa kaupunkitilassa, joka on varattu liiketoiminnalla, voitontavoittelulle ja eriöelämälle neljän seinän sisällä.

Kaupungin pitäisi olla ihmisen koti, jota jokaisella on mahdollisuus rakentaa viihtyisämmäksi itselleen, ystävilleen, vertaisverkostoilleen ja perimmiltään jokaiselle kaupunkilaiselle. Vallattu talo, itsehallinnollinen sosiaalikeskus olisi yksityistyvän kaupunkitilan vastakohta juuri siinä, että se olisi konkreettinen projekti yhteisöllisen ja avoimen kaupunkitilan rakentamiseksi. Se olisi itsessään uutta kaupunkikulttuuria, sitä kulttuuria, jota me haluamme kaupungissa kehittää.

Itsehallinnollisen sosiaalikeskuksen avaaminen Jyväskylään on täysin mahdollinen ajatus. Tarvitsee vain katsoa ympärille. Me ja meidän takanamme olevat verkostot voivat toteuttaa sen. Meillä on olemassa tilalle selkeä tarve ja me tiedämme, että meidän takanamme on laajoja verkostoja, jotka seisovat aloitteen takana. Ei tarvita kuin päättäväisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Joukkomme koostuu erilaisista ruohonjuuritason aktiivisista verkostoista, joille on ominaista omaehtoinen kulttuurintuotanto ja kriittinen yhteiskunnallisuus. Poliitikot, valtamediat sekä sosiaalityöntekijät ja muut viranomaistahot puhuvat mielellään "marginaaleista". Tämä on hyvin ongelmallista. Jos nimittäin katsotaan nykyaikaisen talouden toimintatapoja, niin täytyy todeta, että erilaiset marginaalit ovat päinvastoin keskiössä. Kyse on siitä, että niin sanottu innovaatioperustainen talous edellyttää toimiakseen ruohonjuuritason verkostojen eloisuutta.

Kun on tutkittu, millaiset yhteiskunnalliset olosuhteet ruokkivat innovaatioiden syntyä, on tehty yksi selkeä ja arkiymmärryksenkin kannalta järkeenkäypä huomio. Innovaatioita ei voida synnyttää suoraan rahalla tai poliittisilla päätöksillä, vaikka näilläkin voi olla oma merkityksensä. Innovaatioita syntyy siellä, missä ihmisillä on vapaus paneutua heitä persoonallisesti kiinnostaviin asioihin sekä kokeilla ja kehitellä erilaisia "juttuja" ilman tulospaineita. Innovatiivisuus on monimuotoisuudessaan yllätyksellisiä ratkaisuja tuottavan vapaan vuorovaikutuksen ominaisuus. Se on vapaasti kehittyvien kansalaisverkostojen itseriittoinen voimavara. Niinpä nyky-yritykset hakeutuvat mielellään alueille, joilta ne aistivat monimuotoisuutta ja moniarvoisuutta, sillä tällaisilta alueilta ne löytävät myös ehtymättömät lähteet tärkeintä raaka-ainettaan, luovaa työvoimaa. Kaupungit, joissa on suuria oppilaitoksia, ovat muun muassa tällaisia ympäristöjä.

Monet meistä ovat varmasti kuulleet syytöksiä elämisestä veronmaksajien siivellä ja ties mitä. Nämä periaatteen vuoksi valittavat kunnon kansalaiset eivät voisi olla enempää väärässä. Totuus on täysin päinvastainen. Juuri moniarvoisuutta ja ruohonjuuritason toimeliaisuutta ylläpitävät verkostot perimmiltään tuovat verotuloja niiden vaikutusalueelle. Niin huolestuneiden veronmaksajien kuin liike-elämän ja kaupungin silmää tekevienkin pitäisi pyrkiä ennemminkin antamaan tilaa ruohonjuuritason verkostojen kukoistukselle kuin pilkata niitä. Pilkka osuu kyllä täysin omaan nilkkaan.

Meidän ei siis tarvitse vaatia oikeutta avoimeen ja itsehallittuun kaupunkitilaan kerjäläispoloina, jotka vetoavat toisten hyvään tahtoon ja sääliin. Voimme vaatia röyhkeästi ja itseriittoisesti, olemmehan nykytalouden yksi aivan keskeinen voimavara. Olemme suoraan sanoen ratkaisevassa asemassa yhteiskunnallisen kehityksen kannalta. Perimmiltään emme suinkaan kuluta toisten työn tuloksia. Tuo tuloksellisuus on ennemminkin meidän ylläpitämän moniarvoisen ja -äänisen julkisen tilan, alakulttuurisen säpinän ja provosoivuuden, ruohonjuuritason aloitteellisuuden ja idearikkauden, media- ja elämäntapakokeilujen kukoistuksen sekä näiden jatkuvan kehittämisen ja laajentamisen varassa.

Meidän ei kuitenkaan pidä vaatia oikeutta avoimeen ja itsehallittuun kaupunkitilaan huolestuneina alueellisen yrityselämän kilpailukyvystä. Ajattelisin autonomista sosiaalikeskusta ennemminkin uudeksi työväentaloksi. Se tekisi mahdolliseksi uudenlaisen järjestäytymisen ja toiminnan kahittämisen, se avaisi tilaa itseopiskelulle, omaehtoiselle kulttuuritoiminnalle, kansainvälisten solidaarisuusverkostojen luomiselle, työosuuskunnille, tietojen, taitojen ja työvälineiden jakamiselle, ekologisen elämäntavan kehittämiselle ja muille elämäntapakokeiluille, moniarvoisuuden toteuttamiselle ja niin edelleen.

Oma työväentalo kasvattaisi kaltaisemme prekaarin työvoiman itsenäisyyttä ja elämänhallintaa. Perimmiltään talonvaltaus on siis täysin poliittinen projekti.

Kiitos kaikille osallistujille! Jatketaan projektin edistämistä.

lauantai 12. huhtikuuta 2008

Toimintapäivän uutisia

Valtamedia.net seuraa eurooppalaisen toimintapäivän tapahtumia reaaliaikaisesti.

Jyväskylän osalta tiputtelemme infoa alle tilanteen mukaan:

21:00 Autonomisen tiedekunnan ulkoilmabiletyksen huippututkimusyksikkö harjoitti nousujohteista tutkimustyötä noin kahdeksaan saakka, jolloin soundit oli purettava. Porukkaa tuli jatkuvasti lisää paikalla, meno yltyi ja kivisellä tanssiparketilla pistettiin jalalla koreasti. Soundien purkamisen jälkeen paikka siivottiin yhteisesti ja monet jäivät pohtimaan innostuneina jatkonäkymiä. Tunnelma oli katossa ja monien poskilihakset kramppasivat. Taiteilut tulemme laittamaan jossain välissä jonnekin näytille.

Kiitoksia kaikille! Huippua! Eteenpäin!

Jyväskylä lähettää solidaarisuusterveisiä Helsinkiin, Tampereella ja Turkuun! Edessä on pitkä, kuuma ja hiton hauska kesä. ;)

17:00 Soundit on ilmoilla, posse chillailee amfiteatterin portailla, jonglööraa, syö yhteisiä ruokia ja maalailee metripaperille mitä mieleen tuleekin. Kovin tuhrija näissä bileissä ainakin tähän mennessä on ollut eräs kaksivuotias valtaajan alku. Lämpimämpikin voisi olla, mutta ehkä sitten omassa talossa... ;) Jyrock alkaa käynnistellä Ilokivessä.

16:00 DJ:t soittavat musiikkia yliopiston päärakennuksen takaisella ulkoilmateatteriaukiolla. Porukkaa on tiputellut päivän mittaan lisää. Joukko kasvanee alkuiltaa myöten, sillä tänään järjestetään läheisessä Ilokivessä suosittu Jyrock.

15:00 Noin viisikymmentä mielenosoittajaa ja pari siviilipoliisia marssi kaupunkikeskustan läpi kampusalueelle, jossa tapahtuma jatkuu ulkoilmabilettelyn muodossa yliopiston päärakennuksen takaisessa amfiteatterissa. Poliisin eduksi voimme todeta heidän luopuneen männävuosien kömpelöstä hiphop- tai aktivisti-lookista. Nykysivarit ovat kuin mistä tahansa Seppälän kuvastosta. Mielenosoituksen teeman mukaisesti he myös käyttäytyivät sopivan avoimesti. Kehitys kehittyy.

14:00 Mielenosoitus kokoontuu Aren aukiolla...

13:30 Verkostot ovat suuntaamassa hiljalleen Aren aukiolle päin...

Uudet työväentalot

Kommentaari talonvaltausliikkeestä verkkolehti Megafonissa

perjantai 11. huhtikuuta 2008

Muistutus vielä huomisesta mielenosoituksesta.

Mielenosoitus vapaan kaupunkitilan puolesta la 12.4.

Manifesti:

Konkreettinen unelma

Simppeliä. Ajatus vapaasta kaupunkitilasta, autonomisesti hallitusta sosiaalikeskuksesta, on unelma tilasta, joka toimisi perustana tapaamisille ja projekteille, ruohonjuuritason kulttuurille ja vertaisverkostoille, voittoa tavoittelemattomalle tavaroiden, resurssien ja tiedon vaihtamiselle, uusien elämäntapojen kokeilemiselle, kollektiivisille keskusteluille ja väittelyille, kierrätykselle ja rakentamiselle, ruokapiireille ja ekologiselle keittiölle, ulkomaisten toverien majoittamiselle, riippumattoman median tuottamiselle.


Yksinkertaisia asioita, joiden toteuttaminen nykyisessä kaupunkitilassa on vaikeaa, ellei mahdotonta. Ei pitäisi olla. Kaupungin pitäisi olla ihmisten koti, jossa on tilaa muullekin kuin bisnekselle, mainoksille, kuluttamiselle, kalliille viihteelle sekä kabinettipolitiikalle. Nykyisessä kaupunkitilassa mitään ei voi tehdä ilman rahaa, rahan määrä mittaa suoraan toimintamahdollisuutemme, vaikka haluaisimme elää kaupungissa, jossa on mahdollista toteuttaa itseään, organisoida ja järjestäytyä, rakentaa yhteistä ja avointa kaupunkitilaa kaikkien iloksi.


Jyväskylä on yliopistokaupunki. Se voisi olla persoonallisen opiskelijaelämän, sivistyksen ja yhteiskuntakritiikin kaupunki. Kuitenkin yliopistomme on muuttunut aivotehtaaksi, jonka ”yhteiskunnallinen palvelutehtävä” rajoittuu halpojen tutkintojen liukuhihnatuotantoon. Aivotavaraa globaalin kilpailukyvyn nimissä. Opiskelijakulttuuri on näivettynyttä, opiskelijapolitiikasta puuttuu politiikka, eikä yliopiston henkilökunta ole vuosia kestäneestä valituksestaan huolimatta kyennyt järjestäytymään. Toimintaan kykenevien kaupunkilaisten ja yliopistolaisten on aika toimia itsenäisesti ja suoraan. Kriittinen opiskelijakulttuuri, opiskelu, opetus, jopa tutkimus on luotava uudelleen. Autonominen tila on unelma myös siitä.


Autonomisen tiedekunnan nimellä tehty kampusrakennuksen valtaus toi talonvaltausliikkeen Jyväskylään. Valtaukseen vastattiin poikkeuksellisen aggressiivisilla poliisitoimilla. Reaktio kertoo pyrkimyksestä pelotella Jyväskylässä, Suomessa ja koko Euroopassa nousevaa valtausliikettä. Todistamme kuitenkin päinvastaista: väkivaltainen vastaus rauhanomaiseen valtaukseen on nostanut liikkeelle yhä vain uusia toimijoita. Nousevat voimat ovat kehkeytyneet kaupunkitilan varjoissa pitkään. Niitä ei voi pysäyttää väkivallalla.


Valtajulkisuus sai valtauksella tapahtuneet bommaukset näyttämään maailmantalouden lamaan verrattavissa olevalta katastrofilta – vaikka omaisuusvahingot olivat käytännössä mitättömiä suhteutettuna vaikkapa Senaatti-kiinteistöjen voittoihin. Eikä kyse ole summista. Liikkeet eivät ole koskaan sisäsiistejä ja puhtoisia. Ne mobilisoivat vastarinnan voimia, jotka ovat osa kaupunkikulttuuria, vaikka vallanpitäjät ja moraalinvartijat pitäisivät ne mieluiten katseilta piilossa.


Liike kuitenkin oppii, muuttuu ja kehittyy. Jokainen valtaus tehdään edellistä paremmin – kunnes tila pysyy omissa käsissä. Tule ottamaan kaupunki haltuun! Tai organisoi muuta toimintaa avoimen, yhteisen ja kulttuurisesti rikkaan kaupunkitilan puolesta – julkisen tilan ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin alasajoa vastaan!


Emme halua riitaa kaupunkilaisten kanssa. Haluamme vastarintaa yliopiston tyhmistymistä ja kaupunkitilan yksityistämistä vastaan. Suoraa ja konkreettista.

Repressio jatkuu

Poliisi otti jälleen aamulla haltuunsa yhden henkilön valtauksen johdosta. Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä.

Poliisitoiminta Jyväskylän valtauksen osalta on ollut huomattavan aggressiivista. Valtaajia on pidetty kiinni pitkään ja he ovat joutuneet kotietsintöjen kohteeksi. Kotietsintöjen määrä lähentelee kahtakymmentä.

Saman ovat joutuneet kokemaan monet nousevat liikkeet: poliisi käyttää tilaisuuden hyväkseen pelotellakseen liikettä sekä paikallisesti että yleisemminkin ja kerätäkseen kaiken mahdollisen "profiloivan" informaation sen kannattajista, aina yksityiselämän asioita ja suhteita myöten. Kotietsinnän määräämisen kynnys on yleensä korkea, mutta liikkeisiin osallistuville niitä tehdään tuon tuosta ilman selkeää yhteyttä epäilyksenalaisten tekojen vakavuuteen.

Liikettä ei kuitenkaan voida pysäyttää ahdistelulla ja väkivallalla. Poliisin toiminta on vain omiaan suututtamaan yhä laajempia verkostoja ja kärjistämään konfliktia.

tiistai 8. huhtikuuta 2008

Mielenosoitus vapaan kaupunkitilan puolesta la 12.4.

Lähtöpaikka: Aren aukio klo 14

Säävarauksella bileet kampuksella marssin jälkeen. Soittimia, eväitä, ja vapaata mieltä mukaan! Ohjelmassa musiikkia, jonglöörejä, puheita ja toivottavasti auringon paistetta. Suora lähetys jatkobileistä Radio Hearissa!

Piis!

autonominen-tiedekunta.blogspot.com


Lue myös:

Valtamedia

Helsingin tapahtumat

Tampereen tapahtumat

Turun tapahtumat
Mielipidekirjoitus keskisuomalaisen sivuilla.

linkki

maanantai 7. huhtikuuta 2008

Keskisuomalainen uutisoi

Päivän Keskisuomalaisessa haastatellaan Jyväskylän yliopiston kansalaisyhteiskunnan asiantuntijuuden maisteriohjelman professoria, Esa Konttista. Konttisen mukaan valtaukseen on suhtauduttu tarpeettoman kriminalisoivalla otteella eikä julkinen keskustelu ole päässyt käsiksi asiakysymyksiin. Konttinen korostaa, että konflikteihin aina sisältyvistä yllätyksellisistä piirteistä huolimatta pitäisi kyetä analysoimaan asioiden laajoja taustoja. Jutussa haastatellaan myös valtaajaa, joka tuo esiin valtauksen spontaania luonnetta. Hän kommentoi, ettei toiminta ole jäämässä tähän, mutta valtaajat toki ottavat opikseen nyt saamistaan kokemuksista.

Lukekaa lisää Keskisuomalaisesta.

Dissaajat syyttävät nyt epäilemättä valtaajia siitä, että valtaus on ollut helppo teilata siellä tapahtuneen maalailun takia. Tämä ei poista sitä tosiasiaa, että dissaajat ovat olleet innokkaita kiinnittämään huomiota vain ja ainoastaan valtauksen tähän ulottuvuuteen kieltäytyen keskustelemasta kokonaiskuvasta ja monista muista, ehkä jopa yhteiskunnallisesti merkittävämmistä ulottuvuuksista. Oma asiansa on tietenkin sekin, että se, mikä on ylempien sosiaaliryhmien mielestä häiriköintiä ja tuhoamista, voi alemmille ja vähemmän vaikutusmahdollisuuksia omaaville sosiaaliryhmille olla vastarintaa ja omaa kulttuuria. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa ja kaikkien jakamaa tapaa olla ja elää.

Konttisen kommentteja lukiessaan kannattaa muistaa, että vielä 1970- ja 1980-luvuilla yliopistot korostivat autonomiaasa jopa siinä määrin, ettei poliisin toiminta yliopistoalueella olisi ollut ollenkaan itsestäänselvyys. Nytkin on todennäköistä, että poliisi puuttui valtaukseen vasta konsultoituaan yliopiston rehtoria. Tapaus kertoo suoraan yliopistomurroksesta. Autonomiansa sijasta yliopistosta on tullut liikelaitos, joka ei siedä "häiriköitä" ja toisinajattelijoita, vaan on kiinnostunut ennen kaikkea yksityisomistuksensa turvaamisesta ja liukuhihnatuotannon sujuvuudesta. Sen sijaan, että yliopisto olisi pyrkinyt vuoropuheluun valtaajien kanssa ja kartoittanut ongelmanratkaisun useat mahdollisuudet, se hyökkäsi suoralla ja väkivaltaisella repressiolla.

Tästä kirjoitti puolestaan yliopiston tutkija ja Jyväskylän yliopiston tieteentekijöiden liiton hallituksen jäsen Matti Vesa Volanen lauantain Keskisuomalaisessa. Hän peräänkuuluttaa keskustelua valtaajien teesien esiinnostamista kokemuksista koskien yliopiston tilaa sekä ihmettelee yliopiston välitöntä väkivaltaista reaktiota valtaukseen.

sunnuntai 6. huhtikuuta 2008

Entinen teatterirakennus vallattiin Helsingissä

Talonvaltaajat ottivat illalla sunnuntaina haltuunsa entisen Viirus-teatterin rakennuksen Helsingin Rajasaaressa.

Linkki

muutoksia blogissa

Blogin tunnukset olivat päätyneet vääriin käsiin, mutta asiattomat kommentit on nyt poistettu. Samalla poistimme mahdollisuuden anonyymiin kommentointiin.

Kurjaa, joo, mutta Blogger-tunnukset voi saada kuka vain. Tällä tavalla ainakin hidastamme, jossemme estä, turhan spämmin tunkeutumista keskustelua vaikeuttamaan. Esiinnytään kaikki omalla naamalla, tai ainakin oma huivi naaman edessä!

Toivomme asiallista, kaikille avointa keskustelua. Sääli, ettei se tähän mennessä ole päässyt onnistumaan.

perjantai 4. huhtikuuta 2008

Kotietsinnöistä yms. kommenttia

Kotietsintä on ymmärtääkseni laiton jos siitä ei ilmoiteta asianosaiselle kera oikeuden päätkösen? Näin ei ollut toimittu kaikissa tapauksissa.

Jokaisen valtaajan henkilökohtainen elämä/tavat/huumeongelmat tms. eivät liity itse valtaukseen mitenkään, joten emme kommentoi väitettyjä uusia syytteittä.

Ilmeisesti kukaan paikalla olleista valtaajistä ei tiennyt homeesta, saati asbestista. Syitä talon tyhjänäpitämiseen on koetettu selvittää, mutta niitä ei ole saatu ennen kuin nyt, kun on jo liian myöhäistä. Olisi ollut suotavaa Senaatti-kiinteistöjen osalta ilmoittaa, että talo on terveydelle haitallinen jo ensimmäisissä neuvotteluissa joita käytiin tiistaina, .

Mitä hienon rakennuksen sotkemiseen tulee, siitäkään ei voi koko valtaajaporukkaa syyttää. Suurin osa niistä, jotka paikalla sotkivat, olivat jo äidin helmoissa siinä vaiheessa kun poliisi piiritti taloa.

Valtaajien joukossa oli nuorempiakin kyllä, ilmeisesti vain yksi alaikäinen ja loput täysi-ikäisiä! Enemmistö valtaajista on kuitenkin yli 20 vuotta.

Putkatunnelmia

Jututin eilen putkasta päässeitä valtaajia, kovin on tasoeroja paikkakuntien välillä. Äänekoskella kohtelu oli ollut erittäin asiallista, ruokaa oli tarjoiltu, tarvittavat lääkkeet sai ja pesullekkin pääsi. Toisin oli Jyväskylässä. Täällä valtaajia oli laitettu juopposumppuihin, ruokaa ei ollut saanut. Kaikista pahinta oli kuitenkin se, että eräs valtaajista sai sairaskohtauksen ollessaan lukittuna ja hänelle ei ollut annettu tarvittavia lääkkeitä, saati lääkärin apua. Lisäksi oli suoritettu luvattomia kotietsintöjä, tuloksetta.

Äänekoskella kuulusteluissa olleet eivät saaneet oikeusavustajaa, vaikka jokaiselle sellainen olisi kuulunut. Sanottiin että "Tuossa on puhelinluettelo, soitappa siitä. Mulla kyllä loppuu työaika tossa tunnin päästä että sen jälkeen ootte sitten kaikki pidätettyinä ja sen avustajan tulo voi kestää joten en suosittelisi..."

Eli suoraan sanottuna uhattu putkalla ja pidätyksellä mikäli haluaisi lain suoman pätevän oikeusavustajan. Lisäksi pari valtaajaa pyysi päästä lääkärintarkastukseen, asbestiuhan takia. Myöskään sellaista ei heille suotu, vaan uhkailtiin taas ajanpuutteella ja pidätyksellä.


...


Osa valtaajista on edelleen pidätettyinä, seuraamme tilannetta. Ilmeisesti he ovat vaatineet heille kuuluvia lainmukaisia oikeuksia, esim. oikeusavustajia.

torstai 3. huhtikuuta 2008

Kenraali äly kommentoi

Megafonin peräkammarin analyytikko Kenraali äly kertoo Virallisen Totuuden ja vähän muutakin:
http://megafoni.kulma.net/index.php?art=488

Järkevää kommentointia myös täältä:
Vapaata tilaa yliopistolta

töhrimisestä

Toisin kuin mediassa on kerrottu, valtauksen takana ei ollut yksi yhtenäin ryhmä. Taloa oli valtaamassa nuoria aktiivisia kansalaisia jotka käyttivät tiloja haluamiinsa tarkoituksiin. Mediassa on julkaistu kuvia pelkästään graffittitaiteesta, joka on leimattu töhryksi. Talossa oli kuitenkin muutakin toimintaa, oheessa on kuvia joita ei mediassa näy. Osa valtaajista koristeli taloa parhaaksi katsomallaan tavalla, oheessa kuvia eräästä huoneesta jonka media jätti yllätys yllätys täysin huomiotta.

Näitä kuvia et tule näkemään valtamediassa. Huomiota koeteaan nyt kiinnitt'tää töhrimiseen ja ilkivaltaan, vaikka valtauksessa oli kyse jostain aivan muusta. Kuvissa näkyvä taide ei vauroita taloa millään tavalla eikä kyse ole ilkivallasta.

ps. pahoittelen mahdollisia kirjoitusvirheitä. toivottavasti asia on kuitenkin ymmärrettävässä muodossa.

Valtaajat äänekoskella

Osa valtaukseen osallistuneista nuorista on vapautettu poliisin huostasta. Vielä tuntemattomista syistä heidät oli viety äänekoskelle.

Lisäksi vielä Jyväskyläläisen Musta Aurinko orkesterin musiikkivideo joka on omistettu valtaukseen osallistuneille ja tukijoukkijoukkoille. Videossa on käytetty kuvamateriaalia valtaukselta.

Musta Aurinko - Kaamos

Löytynyt: silmälasit

Valtauksen tukijoukkojen jaloista, pyörätieltä, löytyi eilen ruskeasankaiset silmälasit. Jos omistaja kuulee viestin, hän voi jättää sp-osoitteensa kommentiksi tämän viestin perään. Poistamme viestin ja kommentin heti myöhemmin. <3

Hear Radio lähettää

TÄNÄÄN torstaina ja HUOMENNA perjantaina

kello 18:

Tunnelmia, haastatteluja, puheita ynnä muuta Jyväskylän yliopistoalueelta vallatun autonomisen tiedekunnan luota. Radiolähetys poliisin piirityksestä ja talon tyhjennyksestä. Vaihtoehtoinen lähetys lyhyiden uutisointien ja blogikommenttien rinnalle.

Kuuntele: http://www.hear.fi

Helsinki Solidarity

Valtamedia uutisoi:

Solidaarisuusisku Jyväskylän valtaajien puolesta

Valtamedialle lähetetyn tiedotteen mukaan "Tekomme kumpuaa siitä, että poliisi oli aikaisemmin senaatti-kiinteistöjen pyynnöstä tehnyt hyökkäyksen jyväskylässä sijainnutta autonomista tilaa kohtaan. Koemme käyvämme samaa taistelua ja voittaaksemme meidän pitää viedä taistelu kaikkialle. Tuhat ungdomshusetia, sosiaalikeskus nyt, polaari takas!"

Ja seuraavaksi kansan pinnallisten rivien spämmiääntä kommenttien muodossa... :D:D:D

Tukidemo Helsingissä TÄNÄÄN!

Valtaus.org: Torstaina klo 17 tukidemo Jyväskylän valtaajille

Me Helsingin talonvaltaajat kutsumme tukidemoon Jyväskylän valtaajien puolesta. Senaatti-kiinteistöt käskevät poliisit piirittämään kaupunkilaisten käyttöön ottamia tyhjiä rakennuksia. Me vastaamme tähän piirittämällä Senaatti-kiinteistöjen pääkonttorin.

Keskiviikkoiltana stadiin kantautui uutinen siitä, että Jyväskylän yliopiston kampuksella oli vallattu talo ”autonomista tiedekuntaa” varten. Häätö tuli kuitenkin jo seuraavana päivänä, ja mikä spektaakkeli siitä tehtiin! Sata poliisia häätämässä kolmekymmentä valtaaja, saartaen valtauksen useaksi tunniksi.

Häätö ei tullutkaan minään yllätyksenä, olihan talo Senaatti-kiinteistöjen omistama. Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, joka kiskoo markkinahintaista vuokraa kaikilta vuokralaisiltaan, mukaan lukien yliopistot. Senaatti-kiinteistöjä onkin kiittäminen siitä, että myös Helsingin yliopisto joutuu karsimaan muuta toimintaa korkeiden vuokrien tähden. Senaatti-kiinteistöt on valtionhallinnon porvareiden tapa siirtää rahoja yhdestä taskusta toiseen.

Senaatti-kiinteistöt pitää myös Helsingissä ainakin paria taloa tyhjillään. Taloja on turha hamuilla mihinkään voittoa tavoittelemattomaan toimintaan, jota ei ole rankasti subventoitu. Poliittista vastuuta Senaatti-kiinteistöiltä on kuitenkin turha odottaa – onhan lafka käytännössä yritys, joka pelaa yritysmaailman sääntöjen mukaan mutta valtion porvareiden pussiin.

Tykkäämme ihmisistä, jotka valtaavat tiloja elämälleen ja vapaalle yhteistoiminnalle. Emme tykkää yhteisiä tiloja yksityisomaisuutenaan kohtelevasta valtiosta. Siksi kutsumme kaikki Jyväskylän toimintaa symppaavat piirittämään mielivaltaisesti Senaatti-kiinteistöjen toimistoa Helsingin Sörkkään, osoitteeseen Lintulahdenkatu 5 A. Kyllä valtauksille, ei mielivaltaisille häädöille!

TUKIDEMO JYVÄSKYLÄN VALTAAJILLE HUOMENNA TORSTAINA SENAATTIKIINTEISTÖJEN TOIMISTOLLA SÖRKÄSSÄ OSOITTEESSA LINTULAHDENKATU 5 A

Kuinkas sitten kävikään

Sivullisen blogimerkintä aiheesta

Mediafiasko! Talosta kannettiin ulos "viimeisetkin" valtaajat yhdeksän maissa keskiviikkoiltana, kertovat lehdet.

Mutta talo on suuri ja sokkeloinen. Ryhmä valtaajia jäi katsomaan, mitä tilanne tuo tullessaan. Viimeiset valtaajat poistuivat talolta yhdeksältä tänä aamuna. Poliisi ei ollut paikalla.

Mitä luulette, kenen hallussa tila todella on?

keskiviikko 2. huhtikuuta 2008

Todellinen tapahtuma

Uusia kuvia Flickrissä: http://www.flickr.com/photos/25246736@N02/ Laatu vaihtelee, parempia tulossa...

---
KLO 21:00: Poliisi tyhjentää valtausta parhaillaan vihoviimeisistäkin valtaajista. Ulkona parveilee edelleen lähes sata valtauksen tukijaa ja mielenosoittajaa.

Jos poliisi yritti savustaa valtaajat ulos rakennuksesta tunteja kestäneellä eristyksellä ja viivytystaistelulla, yritys epäonnistui täydellisesti. Valtaajat pitivät majaa talolla viimeiseen asti. Yhtään enempää vitkuttelu ei tehonnut valtauksen tukijoukkoihin. Alkuillasta poliisin eristysnauhojen ympärillä tukimielenosoitusta piti pitkälle toistasataa valtauksen ystävää. Tukijoukot huutelivat iskulauseita Autonomisen tiedekunnan puolesta ja valtaajat viihdyttivät heitä ja ympäristöä luukuttamalla musiikkia yläkerran ikkunoista. Paikalla parveilleille jaettiin valtaajien manifestia.

Poliisi pääsi murtautumaan yläkerran palo-ovien taakse lukittautuneiden valtaajien luo noin seitsemän maissa, minkä jälkeen noin pariakymmentä talossa vielä ollutta valtaajaa alettiin kantaa alas yksitellen. Pihalla kaikuivat vihellykset ja buuaukset poliiseille sekä tukihuudot kiinniotetuille valtaajille. Eristysnauhat katkeilivat ja jotkut blokkailivat liikkeelle lähteneitä poliisiautoja istumalla ulosajoteille. Poliisien toiminta sai isolta lössiltä varauksettoman tuomion.

Todellinen tapahtuma. Ei ole epäselvää, etteikö valtaus saavuttanut huikean suosion ja huomion eri tahoilla. Paikalla parveili mitä moninaisin posse. Voimme olla varmoja, että monet kokivat sisällä olleiden taistelun omakseen. Taistelu Autonomisesta tiedekunnasta ja avoimesta kaupunkitilasta on avattu. Se mitä tänään todella tapahtui oli kamppailun välitön yleistyminen monien kamppailuksi.

Lehdet ovat tietenkin kirjoittaneet kaikkea hassua "nuorista", pienistä ihmismääristä, talon kunnosta ja sen semmoisista. Se on lehdistön tapa epäpolitisoida asioita. Kuitenkin hulppean kokoinen, monenlainen ja monen ikäinen tukijoukko osoitti, etteivät tärkeimmät asiat tapahtuneet suinkaan medioissa. Tärkein tapahtui kadulla, siellä missä iso posse osoitti kiinnostustaan ja tukeaan valtausta kohtaan. Mielissä ja sydämissä.

Perästä kuuluu Jyväskylä! Hienoa valtaajat! Hienoa tukijat!

Kuvia tulossa... Lisää valtauksia tulossa... Monilla paikkakunnilla!

TUKIDEMO ja tilannekatsaus

KLO 17:00

Miliisin piiritys jatkuu. Uusia kuvia Flickrissä: http://www.flickr.com/photos/25246736@N02/
Rispektiä poliisille. Piiritys osui parhaaseen katseluaikaan. Työmatkalaiset tukkivat liikennettä pällistellessään autojen ikkunoista piiritystilannetta, joka vaikutti varmasti siltä, että kyseessä oli suurikin terrorismin vastainen operaatio!!! Ja koko homma ehtii vielä kivasti iltauutisiin. Kyllä poliisi osaa! Mutta osaavat valtaajatkin. Koko piirityksen ajan ikkunoista on luukutettu tiukkaa soundia. Poliiseja on kuvattu yhtä paljon kuin poliiisit katselijoita. Kaikki tallentuu, me ja he...

Ai niin, "huolestuneet kansalaiset" ovat ilmaisseet mitä mielenkiintoisimpia mielipiteitään mm. tageista ja ilmanlaadusta. Olkaa huoleti. Tämä on vasta pitkän kuuman valtauskesän alkua... Jos ne tagit ja meidän arviointikyky huolettavat noin paljon, niin ei taida elämässä suurempia huolia ollakaan. No, se on tietenkin kiva kuulla. Toisilla menee paremmin, toiset joutuu välillä vähän tappelemaankin... ;)

KLO 14:55
Poliisi on tehnyt kaksinkertaisen saartorenkaan eristysnauhaa apuna käyttäen talon ympärille. Osalla poliiseista on mellakkavarusteet. Pihalla on myös paljon kiinnostuneita sivustakatsojia ja median edustajia.

TUKIDEMO: NYT!

Kaipaamme apuanne NYT! Tulkaa pihalle osoittamaan mieltänne Autonomisen tiedekunnan puolesta. Näyttäkää, että meillä on tukenne.

VIDEOKUVAA VALTAUKSELTA

TV:n Alueuutisissa klo 19 juttua valtauksesta.
Keski-suomen radiossa seurataan valtauksen tilannetta.

Tule tutustumaan valtaukseen! Kuvia!

Kaikki valtauksesta kiinnostuneet, opiskelijat, jotka odottelevat nälkäisinä opintotukeaan, kaupunkilaiset, sinä:

Tervetuloa tutustumaan valtaukseen!

Valtaus on heräilemässä uuteen päivään. Porukkaa on ollut paikalla läpi yön ja uutta on tulossa. Soundit ovat pystyssä.

Valmistamme talolla tänään yhteisesti ruokaa. Ilmaista. Kolehdilla. Tule safkaamaan!

Katso kuvamateriaalia valtaukselta

Poliisi valmistelee operaatiota?

Senaatti-kiinteistöt on kuuleman mukaan jättänyt poliisille toimenpidepyynnön valtaajien häätämiseksi. Poliisi kävi aamulla kuvaamassa talon sisäänmenoja yms. joten operaatio on mitä ilmeisimmin valmisteilla. Olisi tärkeää, että mahdollisimman moni lähtisi talolle ja joko linnoittautuisi sisälle tai vähintäänkin osoittaisi tukea hengaamalla paikalla. Talolla on musiikkia, ruokaa ja hyvää seuraa. Ja koko valtauskesä edessä! <3<3<3

:)

Lisää uutisointia

Valtamedia uutisoi

Blogaajan mietteitä

Yle kertoo asiasta

Tiedekunnan puhelimen kanssa on ongelmia, jos joku ystävällisesti voisi toimittaa meille toimivan yhteydenpitolaitteen, niin arvostaisimme!

Kahvittelimme uusien vartijoiden kanssa, he vaikuttivat varsin mukavilta ihmisiltä.

Rakennuksen pihassa on siis henkilöauto, jossa istua kököttää kaksi miestä, välillä toinen heistä kiertää talon lampun kanssa ja menee takaisin autoon. Ihanaa että meistä pidetään huolta!


Graduhuoneesta tuli keltainen. Keltainen on tunnettu älyn ja innovatiivisuuden värinä.

mediassa ja PUHELINNUMERO

Helsingin Sanomat uutisoi nettisivuillaan

Keskisuomalaisen uutisointia

Uutisissa on pari virhettä: me olemme pääasiassa 20-30-vuotiaita ja meitä on talolla yli 30.

Täällä talolla on kaikki rauhallisesti. Istumme yhdessä askarrellen, piirrellen ja musiikkia kuunnellen. Saimme viimein internetin toimimaan, joten tämä on ensimmäinen päivitys suoraan talolta! Sähköt, lämmitys ja juokseva vesi pelaavat. Katsomme, saisimmeko jopa saunan päälle.

Eräs nuori, joka oli aluksi talolla mutta päätti sitten lähteä kotia, otettiin kotimatkalla kiinni kahden vartijan toimesta. Kun nuori yritti juosta rauhanomaisesti karkuun, vartijoista nuorempi, jota vanhempi vartija yritti estää, pahoinpiteli nuoren mm. hakaten tämän päätä katuun. Nuorella on vammoja kasvoissa, kädessä ja polvessa. Hän on nyt turvallisesti vanhempiensa luona. Vartijan toiminta on anteeksiantamatonta - tarpeeton väkivalta virkavallan toimesta on asia, jota emme voi hyväksyä missään nimessä.

Ihanat kokkimme valmistivat meille ruokalahjoituksista peruna-soija-porkkanapataa ja jälkiruoaksi uuniomenoita. Elämä on leppoisaa!

Valtaajat saa kiinni puhelinnumerosta 040-3255057.

tiistai 1. huhtikuuta 2008

Autonominen tiedekunta mediassa

Kappas, meidät on huomattu maailmalla. Tyypilliseen tapaan faktat on hukassa.

Hesari uutisoi asiasta:

" Paikalla käyneen yliopiston turvallisuuspäällikön Olli-Pekka Laakson mukaan valtaajat ovat varsin nuoria, noin 15–20-vuotiaita."

Paikalla olleet henkilöt olivat kaikki täysi-ikäisiä, suurin osa yli parikymppisiä. Opiskelijoita, työttömiä, työssäkäyviä, perheellisiä, tavallisia kansalaisia.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Yliopiston+rakennus+vallattiin+Jyv%C3%A4skyl%C3%A4ss%C3%A4/1135235228568

Myös iltalehti ja ainakin keskisuomalainen uutisoivat asiasta, no vähän miten sattuu.

http://iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1513277
http://www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/talo-vallattu-yliopiston-kampusalueella(100218).ece

"Talossa on sisällä reilut kymmenen henkilöä."

meitä on paljon enemmän.

Tästä se lähtee!

Tila on siis otettu haltuun reilun 30 henkilön voimin. Valtaus sujui melkolailla mallikkaasti, vaikkakin sisätiloissa tapahtunut tupakointi laukaisi palohälyttimen. Siispä palokunta, securitas, poliisi ja kiinteistön omistaja kävivät paikalla katselemassa tilannetta. Sovimme siivoavamme kiinteistössä lojuvan yliopiston irtaimiston, eli mapit, paperit, antiikkiset atk-laitteet yms. talteen ja palauttavamme ne niiden oikeille omistajille. Sovimme myös ettemme jatkossa palohälyytyshässäkän takia tupakoi sisätiloissa. Näillä ehdoin meille luvattiin että saamme pitää tilaa hallussamme ainakin huomiseen.

Huomenna onkin luvassa sitten siivouspäivä! Kokkaamme myös vegaanista ruokaa, tervetuloa vain syömään ja osallistumaan toimintaan. Tiedekunnasta löytyy varmasti tekemistä jokaiselle, alkuun pääseminen vaatii työtä, mutta se kannattaa.

Jatkossa tulemme järjestämään erilaisia work-shoppeja, keikkoja ja kaikenlaista kulttuuritoimintaa.

Jau!

Autonominen tiedekunta avattu


Haku päällä!

Squat the University!


Olemme vallanneet 1.4.2008 alkaen Jyväskylän yliopiston kampusalueelta pitkään tyhjillään ol­leen ra­kennuksen, entisen erityispedagogiikan laitoksen ”Polaarin”, autonomiseksi yliopisto- ja kaupunkitilaksi. Aiomme rakentaa valtauksestam­me itsenäisesti hallitun opiskelija- ja kulttuuriti­lan. Heti ensimmäisenä päivänä rakennuksessa avau­tui kansankeittiö ja siellä järjestettiin valtaus­juhlat. Ensimmäinen talokokous, valtauksen ylin päättävä elin, pidettiin välit­tömästi valtauksen jälkeen. Talokokouksiin ovat tervetulleita kaikki au­tonomisen tiedekunnan ajatuk­sesta kiinnostu­neet. Mukaan pääset yksinkertaisesti vie­railemalla ta­lolla.


Yliopisto ja kaupunkitila ovat kriisissä. Monet urputtavat. Me teemme.


Tervetuloa joukkoon!


MANIFESTI Valtauksemme nousee tyytymättömyydestä ylioppilaskuntaa, yliopistoa sekä kaupunkia kohtaan. Se il­mentää haluamme kehittää luovia ja itsenäisiä tapoja elää ja opiskella täällä ”Suomen Ateenassa”, yli­opistokaupungissa, josta kaikki älyllisyys, demokraattisuus ja ruohonjuuritason innovatii­visuus on tosin lakaistu punaisten mat­tojen alle pikkupoliitikkojen, virkaa tekevien, ainosallisten ja mui­den uuden tie­tokapitalismin tiennäyttäjien tieltä.

Me haluamme omaa tilaa, jossa voi hengittää muutakin kuin jo valmiiksi pölyttynyttä innovaatio­strategiaa ja ahdistavaa tehokkuusdiskurssia. Me haluamme yliopistolta todellista yhteiskunnallisuutta sekä mahdollisuutta persoonalliseen opiskelijaelämään. Me haluamme elää kaupungissa, jota kaikki voi­vat kehittää suoraan omista tarpeistaan ja haluistaan lähtien.

Mitä tarjoaa ylioppilaskuntamme? Nousukkaita, tylsimyksiä, hännystelijöitä, mielistelijöitä, kon­sensuspullaa, näennäisdemokratiaa, pakkojäsenyyttä, vaaleja, joissa ei tapahdu mitään.

Mitä yliopistomme? Massaluentoja, persoonattomia suorituksia, heppoista opetusta, kaventuvaa valin­nan va­pautta, ohjelmoidumpaa opiskelua, latteaa opiskelijakulttuuria, opiskelijakavereita, joita kiin­nostaa vain nopea valmistuminen yritysten hyväksikäytettäväksi, pakkotöitä ja paskaduuneja niukan elinta­son kom­pensaatioksi.

Kaupunkimme? Yritysvetoistuvaa tilaa, jos­sa on yhä vaikeampi elää kulutta­matta, elää valvontaka­meran tavoittamatto­missa, elää yhteistoiminnalli­sesti, elää omia unel­mia, toteuttaa omia ideoita, joilla ei ole ”kaupal­lista potentiaalia”.

Autonominen tiedekunta on opiske­lijoiden, kau­punkilaisten, kulttuuritoimijoi­den, ur­baanipossen, aktivistien ja muiden oma-aloitteiseen toimintaan kykenevien yhtei­nen projekti. Autonominen tiedekun­ta ra­kentaa yhteistä tilaa omaehtoiselle opis­kelulle, kulttuurille, hengaamiselle, ko­koustamiselle, juonimiselle, tapaami­selle, kek­simiselle, rakasta­miselle.

Auto­nominen tie­dekunta on avoin tila yliopis­ton ja yh­teiskunnan välis­sä.