Mielenosoitus vapaan kaupunkitilan puolesta la 12.4.
Manifesti:Konkreettinen unelma
Simppeliä. Ajatus vapaasta kaupunkitilasta, autonomisesti hallitusta sosiaalikeskuksesta, on unelma tilasta, joka toimisi perustana tapaamisille ja projekteille, ruohonjuuritason kulttuurille ja vertaisverkostoille, voittoa tavoittelemattomalle tavaroiden, resurssien ja tiedon vaihtamiselle, uusien elämäntapojen kokeilemiselle, kollektiivisille keskusteluille ja väittelyille, kierrätykselle ja rakentamiselle, ruokapiireille ja ekologiselle keittiölle, ulkomaisten toverien majoittamiselle, riippumattoman median tuottamiselle.
Yksinkertaisia asioita, joiden toteuttaminen nykyisessä kaupunkitilassa on vaikeaa, ellei mahdotonta. Ei pitäisi olla. Kaupungin pitäisi olla ihmisten koti, jossa on tilaa muullekin kuin bisnekselle, mainoksille, kuluttamiselle, kalliille viihteelle sekä kabinettipolitiikalle. Nykyisessä kaupunkitilassa mitään ei voi tehdä ilman rahaa, rahan määrä mittaa suoraan toimintamahdollisuutemme, vaikka haluaisimme elää kaupungissa, jossa on mahdollista toteuttaa itseään, organisoida ja järjestäytyä, rakentaa yhteistä ja avointa kaupunkitilaa kaikkien iloksi.
Jyväskylä on yliopistokaupunki. Se voisi olla persoonallisen opiskelijaelämän, sivistyksen ja yhteiskuntakritiikin kaupunki. Kuitenkin yliopistomme on muuttunut aivotehtaaksi, jonka ”yhteiskunnallinen palvelutehtävä” rajoittuu halpojen tutkintojen liukuhihnatuotantoon. Aivotavaraa globaalin kilpailukyvyn nimissä. Opiskelijakulttuuri on näivettynyttä, opiskelijapolitiikasta puuttuu politiikka, eikä yliopiston henkilökunta ole vuosia kestäneestä valituksestaan huolimatta kyennyt järjestäytymään. Toimintaan kykenevien kaupunkilaisten ja yliopistolaisten on aika toimia itsenäisesti ja suoraan. Kriittinen opiskelijakulttuuri, opiskelu, opetus, jopa tutkimus on luotava uudelleen. Autonominen tila on unelma myös siitä.
Autonomisen tiedekunnan nimellä tehty kampusrakennuksen valtaus toi talonvaltausliikkeen Jyväskylään. Valtaukseen vastattiin poikkeuksellisen aggressiivisilla poliisitoimilla. Reaktio kertoo pyrkimyksestä pelotella Jyväskylässä, Suomessa ja koko Euroopassa nousevaa valtausliikettä. Todistamme kuitenkin päinvastaista: väkivaltainen vastaus rauhanomaiseen valtaukseen on nostanut liikkeelle yhä vain uusia toimijoita. Nousevat voimat ovat kehkeytyneet kaupunkitilan varjoissa pitkään. Niitä ei voi pysäyttää väkivallalla.
Valtajulkisuus sai valtauksella tapahtuneet bommaukset näyttämään maailmantalouden lamaan verrattavissa olevalta katastrofilta – vaikka omaisuusvahingot olivat käytännössä mitättömiä suhteutettuna vaikkapa Senaatti-kiinteistöjen voittoihin. Eikä kyse ole summista. Liikkeet eivät ole koskaan sisäsiistejä ja puhtoisia. Ne mobilisoivat vastarinnan voimia, jotka ovat osa kaupunkikulttuuria, vaikka vallanpitäjät ja moraalinvartijat pitäisivät ne mieluiten katseilta piilossa.
Liike kuitenkin oppii, muuttuu ja kehittyy. Jokainen valtaus tehdään edellistä paremmin – kunnes tila pysyy omissa käsissä. Tule ottamaan kaupunki haltuun! Tai organisoi muuta toimintaa avoimen, yhteisen ja kulttuurisesti rikkaan kaupunkitilan puolesta – julkisen tilan ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin alasajoa vastaan!
Emme halua riitaa kaupunkilaisten kanssa. Haluamme vastarintaa yliopiston tyhmistymistä ja kaupunkitilan yksityistämistä vastaan. Suoraa ja konkreettista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti